Veľa z nás miluje čokoládu, ale málokto rieši jej možný dopad na naše zdravie a dokonca aj na našu psychiku. Tmavá, horká čokoláda môže byť dokonca aj zdraviu prospešná. Poďme sa teda pozrieť na pár plusov a mínusov tejto sladkej dobroty.
· Čokoláda pôsobí upokojujúco. Kakao totiž obsahuje látku, ktorá podporuje pozitívne myslenie a teda zvyšuje hladinu serotonínu. Preto je možné, že nie ste závislí len na samotnej chuti čokolády, ale aj na pocite šťastia, ktorý vo vás vyvoláva.
· Určite ste si už niekedy všimli, alebo ste dokonca videli nervóznych študentov pobehovať s čokoládovými tyčinkami. Čokoláda totiž nie len upokojuje, ale dokonca pomáha zvyšovať sústredenosť. Je tak tomu pretože čokoláda obsahuje horčík ktorý priaznivo pôsobí na funkcie nášho mozgu.
· Tomuto by sa mohlo ťažko veriť, pretože všade sa vyhlasuje, že čokoláda je najväčším protivníkom nášho chrupu, ale tmavá čokoláda obsahuje tiež látky, ktoré predchádzajú zubnému kazu. Obsahuje totiž fluór. Vravíme však o horkej tmavej čokoláde. V zásade platí pravidlo- čím viac percent (čiže väčší podiel kakaa), tým zdravšia!
· Čokoláda má tiež aj negatívne účinky na niektoré oblasti nášho zdravia. Pokiaľ je reč o mliečnej čokoláde, alebo dokonca o bielej čokoláde, ktorá vlastne v pravom slova zmysle ani čokoládou nie je, nemusí byť vždy zdraviu prospešná.
· Zdravá konzumácia čokolády spočíva v maximálne 6 tabuľkách denne, vo väčšom množstve môže pôsobiť nepriaznivo napríklad na vašu pleť, ale hlavne na váhu. Pravdou totiž zostáva fakt, že čokoláda je vysoko kalorická potravina, čo je hlavným zdrojom rôznych teórií o jej dopade na zdravie.
· Vysoký, nekontrolovateľný návyk na čokoládu teda spôsobuje nadváhu a aj zvýšenú kazivosť zubov. Môže tiež byť príčinou cukrovky. Čokoládu by mali tiež obmedziť ľudia, ktorí trpia silnými bolesťami hlavy, pretože čokoláda môže byť aj spúšťačom migrény.